Basisprincipes

Welke principes liggen ten grondslag aan het houden van bijen op een zo natuurlijk mogelijke wijze en waar wijkt deze af van de reguliere wijze? Al eeuwen lang zijn er imkers die een natuurlijke wijze propaganderen. Heden ten dage lijken deze wijsheden verloren gegaan. Niets is echter minder waar; het is alleen even zoeken.

In dit artikel probeer ik, op basis van deze wijsheden, de essentie te beschrijven van een natuurlijke wijze van bijenhouden.

Basisprincipes van het werken met bijen:

  1. In geen geval en onder geen beding de bijen suiker voeren. Waarom? Honing, in tegenstelling tot suiker, bevat een schat aan bouwstoffen die nodig zijn voor de ontwikkeling en het leven van bijen (vitaminen, mineralen, enz.). Een suikerdieet verzwakt de bijen sterk, en het belangrijkste, er groeien ongezonde nakomelingen. Met ziekte tot gevolg.
  2. Niet mengen in het leven van de bijen, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Het iedere keer openen van de kast, het uittrekken en verplaatsen van ramen, het kalmeren van de bijen met rook; deze veroorzaken veel ongemak. Na deze handelingen worden de bijen onvriendelijk, beginnen te steken en proberen te zwermen (de reactie is volkomen begrijpelijk – om weg te komen van deze plek). Als reactie willen imkers nog meer controle uitoefenen: nog meer in de kast kijken, doppen breken om zwermen onder controle te krijgen, enz..
  3. Oogst honing slechts één keer – in de herfst. Voor ons is dit eind september- begin oktober. Door in de zomer de kast vaak te openen hinderen wij de bijen bij het laten rijpen van de honing.
  4. Bijen alleen op natuurlijke wijze vermeerderen – door middel van zwermen. Alle kunstmatige methoden leiden tot de afbraak en ziekte.
  5. Bijen honing in overvloed laten behouden voor de winter, niet hebzuchtig zijn. Als een jong volk geen tijd heeft gehad om een wintervoorraad te verzamelen – voeg dan een paar ramen toe van een sterk volk.
  6. Zorg ervoor dat het volk een goede, warme, vaste behuizing heeft. Verplaats het volk niet; geef het de rust om in kalmte te leven. Ze zullen je dankbaar zijn!

Met het verzorgen van bijen op een dusdanige wijze, krijgt de imker een moreel recht om een eventueel overschot te verwijderen (en alleen het overschot!) voor eigen gebruik.

Voor de inhoud van dit artikel heb ik gebruik gemaakt van de volgende bronnen:
– Artikel op eco-gemeenschap ‘Kovcheg’: “To keep bees or to conduct“, door Fedor Lazutin
– Artikel ‘Beekeeping..natural, simple and ecological’, door Johann Thür (*).

Update 26/11/2010: tekst aangepast en additionele bron toegevoegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.